Spring naar de inhoud

De verschillen tussen een zwembadvijver, een zwemvijver en een biozwembad met plantenzone

Voor veel mensen is een standaard zwembad in de tuin niet voldoende; ze verlangen naar een zwemfaciliteit dat harmonieus samengaat met de natuurlijke omgeving in hun tuin. De voorkeur voor een natuurlijk ogende zwemvijver of een biozwembad met planten is begrijpelijk, aangezien deze opties niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een rustgevende, ecologische toevoeging vormen aan de tuin. Maar welke optie past het beste bij jouw wensen? In deze blogpost bespreken we de verschillen tussen een zwembadvijver, een zwemvijver en een biozwembad met plantenzone, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor een zwemfaciliteit die perfect aansluit bij jouw natuurlijke tuinbeleving.

1. Zwembadvijver

Een zwembadvijver combineert het comfort van een traditioneel zwembad met de natuurlijke uitstraling van een vijver. De zwembadvijver kan namelijk volledig verwarmd worden zoals een zwembad, wat betekent dat je altijd in aangenaam warm water kunt zwemmen, ongeacht het weer. De beplanting speelt dan weer een belangrijke rol in de esthetiek van de zwembadvijver. Deze planten bevinden zich in een aparte bak, die zowel in de lengte als in de breedte van het zwembad kan worden geplaatst. Dit geeft de zwembadvijver een natuurlijke uitstraling, terwijl je toch profiteert van het comfort en de gebruiksvriendelijkheid van een modern zwembad.

Dit type zwembad wordt gebouwd met polystyreenbouwblokken, wat zorgt voor een vlotte en flexibele constructie. Een veelgebruikt materiaal voor de afwerking is een donkergrijze liner, die een tijdloze en elegante look biedt.

Voordelen van een zwembadvijver:

  • Combineert de look van een vijver met het comfort van een verwarmd zwembad.
  • Flexibele vormgeving en constructie.
  • Minder onderhoud dan een klassieke zwemvijver, dankzij de mogelijkheid om het water te verwarmen.
foto zwembad en gras en stoelen
foto zwemvijver

2. Zwemvijver

Een zwemvijver is de meest natuurlijke optie voor zwemmen in de tuin. Het water in een zwemvijver wordt gefilterd op een natuurlijke manier, waarbij planten een cruciale rol spelen in het zuiveringsproces. Hierdoor ontstaat een ecologisch evenwicht, wat zorgt voor een laag energieverbruik en minder onderhoud.

Het natuurlijke karakter van de zwemvijver brengt ook enkele aandachtspunten met zich mee. Het water kan niet op dezelfde manier worden verwarmd als in een zwembad of zwembadvijver, wat betekent dat het water vaak kouder is. Bovendien kan er lichte aanslag ontstaan op de bodem en de wanden, en algenvorming is niet uitgesloten.

Voor de natuurliefhebber die geniet van de rust en het leven in de tuin, is een zwemvijver een prachtige keuze. Het geeft je de mogelijkheid om te zwemmen in een volledig natuurlijke omgeving, zonder chemicaliën en met een minimale impact op het milieu.

Voordelen:

  • Zeer laag energieverbruik en milieuvriendelijk.
  • Minder onderhoud nodig door het natuurlijke filtersysteem.
  • Creëert een rustige, natuurlijke omgeving in je tuin.

3. Biozwembad met plantenzone

Het biozwembad met plantenzone biedt het beste van beide werelden: de luxe van een traditioneel zwembad gecombineerd met de natuurlijke filtering van een zwemvijver. Dit type zwembad bestaat uit twee delen: een zwemgedeelte en een zuiveringsgedeelte waar de planten hun werk doen.

De waterzuivering in een biozwembad met plantenzone wordt ondersteund door hydrolyse en UV-straling, waardoor de groei van algen wordt beperkt en bacteriën effectief worden gedood. Dit zorgt voor een helder en veilig zwemklimaat, zonder dat er chemische middelen nodig zijn.

Het biozwembad biedt de natuurlijke uitstraling en voordelen van een zwemvijver, maar met extra controle over de waterkwaliteit. Dit maakt het een uitstekende keuze voor wie de esthetiek van een vijver wil combineren met de voordelen van een modern zwembad.

Voordelen:

  • Natuurlijke waterzuivering gecombineerd met technologie voor optimale waterkwaliteit.
  • Geen chemische middelen nodig.

Conclusie

Bij het kiezen tussen een zwembadvijver, een zwemvijver en een biozwembad met plantenzone, is het belangrijk om je eigen prioriteiten af te wegen. Wil je het comfort van een verwarmd zwembad met een natuurlijke look? Dan is de zwembadvijver een uitstekende keuze. Zoek je een puur natuurlijke zwemervaring met minimale impact op het milieu? Dan past de zwemvijver perfect. Wil je echter de luxe van een modern zwembad combineren met de voordelen van natuurlijke filtering, dan is het biozwembad met plantenzone de ideale oplossing.

Ongeacht je keuze, elk van deze opties brengt een stukje natuur en ontspanning in je eigen tuin.