Spring naar de inhoud

Zo maak je jouw buitenzwembad winterklaar

Het zomerseizoen loopt op zijn einde en het is tijd om na te denken over het winterklaar maken van je buitenzwembad. Het is zeer belangrijk om je zwembad te beschermen en vorstschade te voorkomen. Daarom delen we graag twee effectieve methoden (een passieve en actieve) om je zwembad winterklaar te maken en bespreken we ook de voordelen van een winterafdekking

Passieve overwinteringsmethode

Stap 1: Reinigen en winterfit producten toevoegen

Begin met het grondig reinigen van je zwembad met behulp van een zwembadrobot en borstel de randen schoon. Vervolgens laat je het waterpeil zakken tot onder de inspuiters en skimmers. Zuig de leidingen leeg met een waterstofzuiger en plaats een gizzmo in de skimmeropening en winterdoppen op de inspuiters. Hierdoor voorkom je dat er bij regenval tijdens de winter opnieuw water in de leidingen komt. Voeg overwinteringsproducten toe aan het zwembadwater en laat het water gedurende 5 uur rondcirculeren. Schakel ten slotte de elektrische kast of sturing uit.

Stap 2: Bescherm je installatie en maak je zwembad winterklaar

Laat de filterpomp en de filter leeglopen als deze in een vorstgevoelige ruimte staan. Dit doe je door het aftappunt onderaan de pomp en filter te openen en vervolgens weer te sluiten. Let erop dat de zwembadkranen dicht zijn als je installatie lager staat dan het waterpeil in het zwembad. Als je een warmtepomp hebt, sluit dan de by-pass kranen en ontkoppel de warmtepomp. Je kunt de leidingen volledig leegmaken met een waterstofzuiger en een zeil over de pomp plaatsen ter bescherming. Denk er ook aan om diagonaal in het zwembad vlotters of flessen te plaatsen om de druk van het ijs op te vangen bij vorst. Laat het zomerzeil en de rolluik open om schade door bevriezing te voorkomen en voorzie een verstevigd winternet om vuil en dieren buiten te houden.

Actieve Overwinteringsmethode

De actieve overwinteringsmethode is eenvoudig. Begin met het grondig reinigen van je zwembad en voeg overwinteringsproducten toe aan het water. Laat het water gedurende 5 uur circuleren. Pas de timer klok aan naar 2 tot 4 uur per dag circulatie, bij voorkeur ’s nachts, en stel de verwarming in op 5°C om minimale waterbehandeling te garanderen en bevriezing te voorkomen. Als je een warmtepomp hebt, raadpleeg dan de fabrikant voor specifieke aanwijzingen aangezien een warmtepomp niet werkt onder de 5°C. Net zoals bij de passieve methode laat je het zomerzeil open om schade te voorkomen en gebruik je een verstevigd winternet om ongewenst vuil en dieren buiten te houden.

Tips voor een nog betere bescherming

  • Laat geen chloortabletten in de skimmer liggen wanneer er weinig circulatie is, om schade aan de liner en leidingen te voorkomen.
  • Schakel het zoutelectrolyse toestel uit, omdat het chloorniveau niet wordt gemeten tijdens de winter en een te hoge concentratie chloor kan ontstaan.

Winterafdekking

Een winterafdekking is een essentieel onderdeel van het winterklaar maken van je zwembad. Het sluit je zwembad af en voorkomt dat bladeren, ongedierte en ander vuil in het water terechtkomen. Deze afdekking wordt geïnstalleerd zodra je je zwembad niet meer gebruikt en het water de ideale temperatuur heeft om te overwinteren. Het bespaart je kosten voor onderhoudsproducten en zorgt ervoor dat je in het voorjaar snel weer van je zwembad kunt genieten.

De installatie van een winterzeil is eenvoudig. Het dekt je zwembad volledig af tot over de boordsteen om vuil buiten te houden. Verwijder het winterzeil aan het begin van het seizoen, afhankelijk van het weer en de temperatuur.

Met de juiste voorbereiding en een stevige winterafdekking kan je dus met een gerust hart de winter doorkomen en blijft je zwembad in topconditie. Nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en vraag vrijblijvend een offerte aan voor een zwembad met winterafdekking.