Spring naar de inhoud

Wat kost een zwembad in de tuin?

Een eigen zwembad in de tuin is een droom voor velen, maar wat kost zo’n luxueuze toevoeging aan je woning eigenlijk? De prijs van een zwembad hangt van verschillende factoren af: van het type zwembad, de afmetingen tot de benodigde toebehoren. In deze blogpost nemen we de belangrijkste kostenposten onder de loep en ontdek je hoe je de prijs van je droomzwembad kan drukken.

zelfbouw zwembad in roeselare met boordsteen

Type zwembad

Het type zwembad dat je wilt plaatsen heeft een grote impact op de totale kostprijs van je zwembad. Er zijn verschillende opties om uit te kiezen:

  • Opbouw zwembad: Een opbouw zwembad is een budgetvriendelijke optie die boven de grond wordt geplaatst, waardoor grondwerk en graafkosten worden vermeden. Het nadeel van zo’n zwembad is dat het minder mooi geïntegreerd kan worden in de tuin en vaak een minder lange levensduur heeft dan een inbouw zwembad.
  • Monoblok zwembad: Een monoblok zwembad is voorgevormd en wordt in één geheel geplaatst. Hoewel dit type zwembad snel geïnstalleerd kan worden, biedt het minder flexibiliteit in vorm en afmetingen. Je bent gebonden aan de beschikbare ontwerpen en afmetingen, wat een nadeel kan zijn als je specifieke wensen hebt voor je zwembad.
  • Bouwkundig zwembad: Een bouwkundig zwembad biedt maximale vrijheid in ontwerp en afmetingen. Dit type zwembad wordt opgebouwd met polystyreen bouwblokken, waardoor je zelf de vorm en grootte van je zwembad kan bepalen. Het gebruik van bouwblokken van polystyreen maakt de constructie eenvoudig en flexibel. De constructie van een bouwkundig zwembad is onverwoestbaar en dus meest duurzame manier van bouwen.

Bij zelf-een-zwembad-bouwen.be gaan we steevast voor een bouwkundig zwembad met polystyreen bouwblokken. In deze blogpost lees je waarom.

Constructiemateriaal

Het materiaal waaruit je zwembad wordt gebouwd en afgewerkt, zoals beton, kunststof, inox of hout bepaalt voor een groot deel de prijs van je zwembad. Maar let op, want hoewel materialen van hogere kwaliteit aanvankelijk duurder kunnen zijn, kunnen ze zich op termijn terugbetalen door lagere onderhouds- en reparatiekosten en een langere levensduur van je zwembad. Kies daarom voor kwaliteitsproducten die bestand zijn tegen weersinvloeden en chemische belasting, waardoor je toekomstige kosten kan uitsparen.

Afmetingen

De grootte van het zwembad heeft directe invloed op de hoeveelheid materiaal en arbeid die nodig zijn voor de constructie. Een groter zwembad vereist meer grondstoffen en meer werkuren, wat resulteert in hogere kosten. Bij het plannen van je zwembad is het dus belangrijk om rekening te houden met de afmetingen en de benodigde materialen om binnen je budget te blijven.

Toebehoren en afwerking

Naast het zwembad zelf zijn er extra kosten voor toebehoren en afwerking:

  • Zwembadafwerking: De keuze tussen coating, foliebekleding, pleisterwerk of tegels heeft impact op de kosten. Voor de samenstelling van onze zelfbouwpakketten kiezen wij steevast voor de OGENFLEX by HAOGENPLAST liner. Deze bieden naast heel wat functionele voordelen ook een ruime keuze aan kleuren en afwerkingen.
  • Technische voorzieningen: Een filter- en warmtepomp dragen uiteraard ook bij aan het totale prijskaartje.
  • Verlichting: Goede verlichting is aangewezen voor avondzwemmen en zorgt voor een gezellige sfeer rondom het zwembad. Enkele spots in je zwembad geven een extra leuke vibe aan het hele zwembadgebeuren.
  • Zwembadafdekking: Een zwembadafdekking beschermt je zwembad tegen vuil, bladeren en insecten en zorgt ook voor minder warmteverlies. Daarnaast draagt het bij aan de veiligheid, vooral als er kinderen in de buurt zijn.
  • Trap: De trap van je zwembad is niet alleen functioneel maar ook een belangrijk design element. Kies voor een trap die past bij de stijl van je zwembad en zorg ervoor dat deze comfortabel en veilig is.

Werkuren

Een aanzienlijk deel van de kosten voor het aanleggen van een zwembad gaat naar werkuren waardoor de prijs bij professionele zwembadbouwers al snel zeer hoog wordt. Door zelf het zwembad te plaatsen, kun je deze kosten grotendeels vermijden. Als handige Harry kun je de constructie van het zwembad zelf uitvoeren, waardoor je aanzienlijk kunt besparen op arbeidskosten. Heel wat zelfbouwers deden het jou reeds voor, met prachtige realisaties tot gevolg.

Onderhoud en verwarming

Nadat je je zwembad geplaatst hebt, vereist een buitenzwembad natuurlijk ook regelmatig onderhoud. Daarnaast is ook verwarming een niet te verwaarlozen kost.

  • Jaarlijkse onderhoudskosten: Professioneel onderhoud, onderhoudsproducten en professionele reiniging kunnen vaak hoog oplopen. Wie echter zelf zijn zwembad gebouwd heeft met een zelfbouwpakket van zelf-een-zwembad-bouwen.be kent zijn zwembad door en door, waardoor je niet telkens op een zwembadspecialist moet terugvallen bij eventuele defecten.
  • Verwarming: Een warmtepomp kan de verwarmingskosten aanzienlijk beperken.

Kostenraming

Wil je weten hoeveel jouw droomzwembad zal kosten? Maak gebruik van de handige online prijscalculator op onze website. Hiermee kun je verschillende opties en afwerkingen selecteren en de geschatte prijs voor je zwembad berekenen. Zo krijg je meteen een goed beeld van wat je kan verwachten qua investering voor jouw ideale zwembad.

zelfbouw zwembad in roeselare met boordsteen